22 apr. 2014

Toleransen mot främlingar ökar

”I en rödblå röra där de etablerade partierna rör sig mot mitten blir de bruna partierna vinnare”, skriver Qaisar Mahmood i SVD 8 april efter att ha läst Marie Demkers bok Sverige åt svenskarna. Det är en faktaspäckad bok som med grafer och statistik redovisar svenskars inställning till invandringen och dess konsekvenser.

Något motsägelsefullt visar författaren i boken att vi blir allt mer toleranta gentemot flyktingar och invandrare samtidigt som främlingsfientliga krafter växer sig starka i hela Europa. Naziströrelsen har fått nytt liv, Sverigedemokraterna har blivit i det närmaste accepterade. I boken ger oss författaren förklaringar till den här delvis motsatta utvecklingen. En stor majoritet anser att flyktingmottagande och invandring berikar landet.

Kvinnor, högutbildade, yngre är mer toleranta. Marie Demker menar att den ökande motståndet mot invandring inte finns på individnivå utan inom politikens område. Att allt fler röstar på nationalkonservativa partier ser hon som att det saknas tydliga politiska alternativ för att dra till sig missnöjda individer. En större tydlighet och skillnader mellan parterna behövs för att skapa gränser mellan de olika partierna och deras politik. Den rödblå röran skapar förutsättningar för de bruna partierna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar