29 apr. 2014

DNA-tester och utvisning

Osann historiaberättelse i brist på kulturpolitisk infrastrutkur. Om det skriver Maja Hagerman i DN apropå det nazistiska partiet Svenskarnas parti. De hävdar, enligt Maja Hagerman i artikeln, att dagens svenskar är desamma som för tusen år sedan, med samma gener och samma blod som vikingarna. Dna-tester bör genomföras i stor skala av myndigheterna, anser partiet. För dem vilkas test inte motsvarar den svenska genuppsättning dras passen in och dessa utvisas snarast.

Myten om vikingarna diktades på 1800-talet och handlar bl a om ett fritt och klasslöst samhälle. Verkligheten såg annorlunda ut. En tungt beväpnad manlig elit hade makten under 800- och 900-talet.
1800-talsnationalismens berättelse lever starkt trots ny kunskap från många forskare. Bl a konstaterar forskningen att den fornnordiska religionen var ett blandning av gamla och nya traditioner skapat i ett kulturellt utbyte främst med avlägsna delar av Europa mot Turkiet.

Att den nya kunskapen om sakernas tillstånd inte når ut beror på att det inte finns några bryggor från forskare och till allmänheten, skriver Hagerman. Och därmed permanentas en osann och föråldrad världsbild som idag kommit att tjäna mörka krafter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar