4 maj 2014

Skivade dalahästar och rånarhuvor med kurbits

Att vara rolig är det svåraste som finns, säger Marita när jag beklagar mig över min brist på humor i bloggen. Humor och satir är ju annars ett sätt att göra ett ”statement” minnesvärt.

Konstnären Peter Johansson har med humor ifrågasatt och dekonstruerat svenskheten i konsten. Det har han gjort bl a genom att skiva dalahästar och gjort rånarhuvor med kurbitsmotiv samt ställt ut sig själv som, giganten och nationalmålaren, Anders Zorn i själva Zornmuseet. Allt detta fick rasistiska förespråkare att kalla honom för kulturhatare i deras tidning. Peter Johansson har fortsatt att skämta med Dalarna sedan tiden på konstskolan. Dalarna är ju för många urbilden av det svenska.
Det blev förstås också en stark reaktion när han klädde in hembygdsmuseet i Nässjö med ett färgglatt fodral så att det kom att påminna om en Moské. Även verket Little Sweden, där han lät tre skådespelare föreställande skinheads näcka och dricka vodka på en flotte fick starka reaktioner.

I Närke blev han världskänd med en 80 m bred namnskylt på Kvarntorpshögen. Namnet Johansson ståtar likt Hollywood-skylten med lika många bokstäver och i samma storlek och färg. Bara sättet att framhäva och använda sig själv i konsten provocerar både i Närke, Dalarna och Sverige.

Avgångsklassen på Örebro Konstskola ställer ut sina verk på Örebro Läns Museum. De är morgondagens konstnärer och förhoppningsvis också eventuella provokatörer. Många konstnärer till trots är utställningen fint balanserad med måleri, skulptur, video, teckning, foto och ord. Det är nytt, fräscht, känsligt, roligt, estetiskt, ibland mycket eftertänksamt och man blir garanterat berörd.

På bilderna: Fredrik Landevåg med sin målning direkt på länsmuseets vägg. 
Emma Bjelke på höger sida av sin teckning och med sin modell Louise Sjöblom till vänster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar