17 maj 2014

Inte ofarligt med konst – särskilt inte för konstnären

Tidigare (4 maj) skrev jag om Peter Johansson som skivat dalahästar och gjort rånarhuvor med kurbitsmotiv till nationalsocialister grämelse. En annan, om än ofrivillig, provokatör är Makode Linde. Det räcker med att nämna ordet Tårtgate så vet många vem konstnären är. Han blev verkligen världskänd när han på en konst- och tårtutställning skapade sig själv i en kvinnas kropp som serverades kulturminister Lena Liljeroth Adelsohn. Pontus Raud var kurator för konstutställningen och han säger att han aldrig kunnat gissa sig till reaktionerna som skulle komma. Pontus var också den som lade ut filmen och helt plötsligt slog det ner som en bomb i stora delar av världen och inte bara i konstvärlden. I sin konst använder sig Makode av ”blackface” som ett sätt att prata om rasism mot svarta människor. Han menar att vi inte har gjort upp med det i Sverige.

Det är mycket humor i Makode Lindes konst. När han gick på högre konstutbildning var hans examensarbete en lärar- och elevkatalog över samtliga i skolan i form av godisbollar. Det var bara en som var en chokladboll, och det var förstås Makode själv.
När Makode förberedde en utställning i Strömstad för ett år sedan blev han misshandlad av en man som slog honom med en stång med en svensk flagga på. Mannen skrek att han skulle döda Makode och visa honom vem som bestämmer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar