10 maj 2014

En svart kub med mänskliga rättigheter

Det saknas kunskap om FN:s mänskliga rättigheter bland elever i Sverige. Detta trots att dessa står inskrivna både i skollagen och i läroplanerna. Om man inte vet om vilka rättigheter man har, då vet man inte heller när ens rättigheter kränks, eller när man kränker andras. Det vill projektet ”Varje människa gör skillnad” ändra på.
Skolklasser runt om i Sverige har fått uppdraget av Raoul Wallenberg Academy att iscensätta var sin mänsklig rättighet enligt FN´s artiklar i en stor svart kub. Uppdraget genomförs med texter, bild, film, teater eller installationer. Samtliga 30 kuber ställs ut i Stockholm på Raoul Wallenbergs dag 27 augusti 2014.
Mitt i Örebro står därför en svart kub på Stortorget i vilken elever på Karolinska Skolan arbetat med artikel nr 18 av 30 st.

Artikel 18: Var och en har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Denna rätt innefattar frihet att byta religion och trosuppfattning och att, ensam eller i gemenskap med andra, offentligen eller enskilt, utöva sin religion eller trosuppfattning genom undervisning, andaktsutövning, gudstjänst och religiösa sedvänjor.

Kuben är öppen och bemannad främst förmiddagar och runt lunch fram till 16 maj. Passa på att besöka och ta del av det gedigna arbetet eleverna gjort och här presenterar. På bilden Hanna Lindstedt årskurs 2 och läraren Evagelia Ilias

Skådespelaren Tomas Norström har ägnat mycket tid åt att fundera över vem som är rasist och varför vissa hatar invandrare. Tomas kommer från Södertälje som blivit mångkulturellt genom år av invandring med finländare, jugoslaver, chilenare, assyrier, syrianer och nu med flyktingar från Syrien. Det är för honom positivt, men samtidigt en drivkraft att samtala om det växande hatet.
I pjäsen ”Jag heter Mikael” vill han möta människor som ger invandrare skulden för allt det onda. Och också ge svar på varför Sverigedemokraterna växt sig in i Riksdagen. Tomas teori är att vi alla har behov av att vara i sammanhang och bli sedda. Därför lockas en del av extrema grupper som ger enkla svar till deras utanförskap. De som känner sig utanför dras till idén om att allt var bättre förr, innan invandrarna. Att avfärda allt som Jimmie Åkesson säger motverkar sitt syfte, menar Tomas i en artikel i DN 
Vi kanske alla lite till mans borde ägna tid åt att reflektera över oss själva och hur vi tänker och agerar i våra liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar