12 maj 2014

Sverige behöver arbetskraftsinvandring

Att arbetskraftsinvandrare tar befintliga jobb och skapar ett låglöneproletariat är en myt. Tvärtom Sverige behöver arbetskraftsinvandring för att klara välfärden, menar Carola Lemne i en artikel i DN samma dag  som hon tillträder som vd för svenskt näringsliv.
Att vi behöver arbetskraftsinvandring har flera skäl, fortsätter hon. Dels för att lösa kompetensbrist och konkurrenskraft, men också för att många kommuner har en negativ befolkningstillväxt.  Ett exempel är att SKL nyligen kommit fram till att det behövs 225 000 nya medarbetare i vården. En annan anledning är vi behöver specialkunskaper och säsongsarbetare som inte finns här. Hela 29% av arbetskraftsinvandrare som kommer från länder utanför EU/EES är dataspecialister.

Carola Lemne menar vidare att det finns missförstånd som gör att motståndare till arbetskraftsinvandring – och invandring i allmänhet – kan fiska i ”grumligt vatten”. Missförstånd och myter blir en farlig mix för ett litet land i en globaliserad värld, hävdar hon.
De som kommer tar heller inte jobb från dem som redan finns här. Utan de tar jobb som annars inte skulle bli utförda och det bidrar till att företag utvecklas och kan anställa fler.
Viktigt är dock att arbetskraftsinvandrare får lön och villkor enligt kollektivavtal. Carola Lemne avslutar sin artikel med att det bör bli enklare för dem som vill komma hit och hjälpa oss att bygga Sverige. Det handlar inte bara om synen på tillväxt utan också synen på människor och Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar