25 apr. 2014

Ingen människa är illegal

EU:s kommissionär Cecilia Malmström, med ansvar för frågor som bl a asyl och migration svarade i höstas på ett Twitter från miljardären Donald Trump. Han hade reagerat på att nyhetsbyrån AP gått ut med att de skulle sluta att kalla migranter för illegala. I sitt Twitter undrade han surt vad han hädanefter borde benämna dem som korsar gränser utan tillstånd? Cecilia Malmströms förslag till Donald Trump löd: ”Vad sägs om människor?”

På den egna bloggen skriver Eu-kommissionären den 23 april:  "Det Europa jag vill ha är ett Europa som är öppet mot världen, ett Europa som välkomnar studenter, forskare och andra som bidrar med de kunskaper och talanger som vi behöver för att upprätthålla vårt framtida välstånd. Det är ett Europa som ger skydd till dem som behöver. Mitt Europa, är det Europa som ger trygghet för medborgarna".

Nationalismen är ett hot mot utvecklingen i Europa idag 
Det allas vår engagerade europakommissionär ovan skriver i sin blogg får mig att tänka på Lars Ohly i Örebro i förra veckan. Det var en debatt mellan riksdagspolitikerna i Utrikesnämnden anordnad av Utrikespolitiska föreningen  på Örebro Universitet. Med tydlig adress till sverigedemokraten sade vänsterpartisten Lars Ohly ”Nationalismen är ett hot mot utvecklingen i Europa idag”. Samma andas barn, tänker jag. Cecilia Malmström och Lars Ohly har olika politiska ståndpunkt men enas om viktiga värdegrundsfrågor om hur de vill se en möjlig utveckling och framtid för Europa. Utveckling är att öppna sig mot framtiden i humanism och mänsklighet istället för dess motsats.
Den som inte kan minnas sin historia är dömd att upprepa den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar