17 apr. 2014

Låna en människa på Fördomsbiblioteket

”Jag är hovsångare. Eller som SD säger: vänsterextremist” skriver Malena Ernman på twitter. Twittret har uppmärksammats stort i alla medier och fått många ”följare”. "Vanligt" folk har skrivit, jag är pensionär, rörmokare, lokalvårdare, brandman etc, eller som SD säger vänsteraktivist.
Därför skriver även jag nu att Jag är bloggare, eller som SD kallar det vänsterextremist. Där SD mött motstånd, har de gått ut med att det är vänster-extremister som motsatt sig deras framfart. Så har det varit i Kärrtorp, på brandstationer och inom vården m m; vänsterextremister!
Nu är även organisationen Folkets Hus vänster-extremister, antar jag, för de har antagit en lokaluthyrningspolicy i vilken det slås fast att rasistiska och främlingsfientliga organisationer inte göre sig besvär. Arbetarrörelsen byggde inte lokalerna för organisationer som inte delar deras värdegrund. Så det så!

Mer förvånande är, tänker jag enligt den definitionen, att även Svenska kyrkan lär vara vänsterextremister. I deras tidning Amos går att läsa, att den farligast rasismen är främlingsrädslan hos dig själv. ”Rasismen är ett sätt att stänga människor ute från gemenskaper, makt och resurser”. ”Människor som inte upplever sig vara rasister kan ändå vara präglade av rasistiska idéer”. Islamofobi, antisemitism och rasism – hopklumpningar, även positiva sådana stärker schablonbilder som blir negativa.

I tidningen Amos återfinns också beskrivning av rasismens tre nivåer.
Strukturell nivå – utanförskap från medial-, politisk- och ekonomisk makt.
Individens rasism – alla är vi i någon mån påverkade av idéstrukturer hur vi ser på andra.
Politiserad rasism – partier med en politik som stärker rasistiska strukturer t ex nazityskland.

I Västerås kommunfullmäktige har man tagit beslut om ett fördomsbibliotek. Där skall man kunna låna ett möte med en människa om vilken man har fördomar. Gå till SverigeSRadio P4 och läs och lyssna om fördomsbiblioteket.  Det tar 1,34 minuter att höra om bakgrunden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar