14 apr. 2014

Om vi inte förstår vad som hände då så kanske vi inte förstår vad som sker nu, och då kan hemskheter upprepas

Det finns många likheter mellan år 1914 och år 2014, menar historikern Margaret Mcmillan som just kommit ut med en ny bok om första världskriget. Tiden före de båda årtalen kännetecknas av stor globalisering, migration, livlig handel, stora investeringar och växande klassklyftor.
1914 var en tid då Europa brutaliserades, maktbalansen mellan länder och sfärer skiftade. Imperierna föll, Europa förlorade positionen som världens centrum till förmån för USA. Nu är det Kina, Brasilien och Indien som är på frammarsch.
Tendenserna är också desamma idag med en nation som Ryssland som visar sin makt mot Ukraina. Även då fanns truppsammandragningar.
Före första världskrigets utbrott trodde man att ett krig var en omöjlighet eftersom vi var så sammanlänkade via handeln. Slump och tillfälligheter kan spela in när maktvakum uppstår och spänningar skapas.

The Great War som första världskriget heter i England förändrade också konsten, säger Kristoffer Lundström i TV-programmet Kobra.  När konstnärerna deltog vid fronten förändrades formspråket för alltid. Nu kom futuristerna och modernisterna. Kristoffer Lundström nämner också konstnärer som Otto Dix som skildrade fasorna, och Ferdinand Leger vilken i sina målningar fogade samman separerade kroppsdelar. Själv tänker jag på Käthe Kollwitz smärtsamma bilder på kvinnor och barn. Dessa är fortfarande de mest utsatta i krig och konflikter. Idag får vi bilder från krigets Syrien och vi läser och hör om människor som i desperation försöker ta sig därifrån och hit. Fotografiet har nu tagit över måleriets roll som skildrare.
En annan likhet är att för 100 år sedan var man rädd för terrorister precis som idag, samtidigt som det fanns en stark fredsrörelse. Margaret Mcmillan tror ändå inte på krig i Europa för hon menar att både länder och människor faktiskt lär. Men så säger hon också, att i slutändan vad gäller år 1914 så var nationalismen starkare än internationalismen och detta faktum, menar hon, gör vår tillvaro skör.

I Nerikes Allehanda går att läsa om en nazistisk organisation som styrs från norra länsdelen.   Våldsamheterna i Kärrtorp gjorde organisationen mer känd för allmänheten och dess mål är att med våld införa republik baserad på nationalsocialism. Deras förnekande av förintelsen är en skymf mot förintelsen, menar tidningen NA vidare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar