27 apr. 2014

Kvinnan skrek ut sitt hat

Den humanitära situationen försämras dag för dag i krigets Syrien. Internationella förståsigpåare menar nu att kriget i Syrien inte kan vinnas varken av Assad eller av rebellerna. Våldet kommer bara att fortsätta och fortsätta, samtidigt som omvärlden redan verkar ha tröttnat på den ändlösa krisen.
Vid lunchtid i fredags började en kvinna på öppen gata i Örebro skrika åt en tiggande rumänska. Kvinnan vrålade ut sitt hat, skrek och svor att hon var trött på att se tiggerskan och att denna skulle ge sig ”hem” fortare än kvickt.

I Karlskoga går en aktiv nazist en sprängämnesutbildning. Till media berättar han beredvilligt att demokratin i Sverige är ett sätt ta makten. När de så nått målet skall ett annat system att införas.
Varför är, och har vi varit, så tysta om denna våldsamma ideologi som nationalsocialismen är, undrar jag i skrivande stund? Det skrämmer. Jag tänker på vad Norges statsminister Jens Stoltenberg sa efter Breiviks massmord ”Vi ger aldrig upp våra värderingar. Vårt svar är mer demokrati, större öppenhet och mer humanitet. Men aldrig naivitet”.

Något att fundera över är bilden av oss själva? Vår identitet och hur långt vårt ansvar för vår nästa går? Och hur vi ser på de andra.

Den kära väninnan tycker inte att jag kan dra paralleller mellan min arbetsamma farfar som kom till Sverige för 100 år sedan, och en muslimsk familj som kommer hit idag och, som hon säger, lever på bidrag. Jag har funderat och kommit fram till att det gör jag inte heller. Men min farfars resa för ett bättre liv och priset han betalade kanske ändå kan få mig att känna med människor som 100 år senare gör i princip samma resa. Världen ser annorlunda ut 2014 än den gjorde 1914, men vi är i grunden samma människor med samma behov. Människor lämnar inte allt de känner och håller kärt om de inte måste.

Regeringskanliets sida skriver integrationsminister Erik Ullenhag ” Det är vanligt att oriktiga påståenden, halvsanningar och myter sprids, särskilt på internet, om kostnader och problem med invandring. Dessa påståenden bidrar till fördomar, främlingsfientlighet och ibland till rent hat.

Fakta om migration finns på Migrationsverkets sida. Där står bl a att läsa att under 2014 förväntas 23 000 asylsökande flyktingar hit från just Syrien.
Och nej det är inte migrationspolitikens fel att främst unga våldsamma män hotar och dödar i nazismens namn idag i Sverige. Det var inte heller judarnas fel att nazisterna tog makten i 30-talets Tyskland, men de skyllde på dem!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar