30 mars 2014

Rätten och moralen

På sista tiden har det varit tätt mellan SDs försök att ta sig in på en skola respektive ett vårdboende. Det har stannat vid försök för de har blivit stoppade. På skolan var det elever som inte ville att deras invandrade skolkamrater skulle känna sig hotade. Och på vårdboendet var det en läkare som ställde sig hindrande i vägen. För detta har han blivit hotad och inte kunnat vara varken hemma eller på sin arbetsplats.
Principen är att får ett parti komma in så skall alla få det. Det går att förstå, men perspektivet är partiernas och knappast elevers eller demenssjukas. SD har rätten på sin sida, kan man säga, men inte utifrån moral eller etik.
Jurist Hanna Eklund skriver i DN "Så ska domstolarna göra för att bekämpa rasismen". Där skriver hon bl a att Sverige borde koppla ihop sin egen interna debatt om rasism med den antirasistiska rättighetsbaserade mobilisering som pågår i resten av Europa. Hon skriver att när mer ambitiösa samhällsbyggen likt det svenska krackelerar kan rättighetsspråket bli ett sätt att slå tillbaka.

Läs också Björn af Kleens artikel i DN om Åkessons jakt på Löfvens väljare "SD:s protest leder till protester på sjukhus och skolor och Peter Wolodarskis ledarkrönika även den i DN "Bort med svängdörrarna från vård, skola och omsorg".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar