14 mars 2015

Global uppvärmning driver människor på flykt

-Flyktingströmmarna från krigets Syrien överträffar det mesta som inträffat i världs-historien, skriver vetenskaps-journalisten Karin Bojs i DN. I länderna runtomkring räknas idag flyktingarna i miljoner. Även Sverige påverkas.

Flera vetenskapliga studier har studerat samband mellan klimatförändringar och mänskliga konflikter. I veckan publicerades ännu en i tidskriften PNAS. Slutsatserna i studien oroar. Vintern -06/07 och tre år framåt var en ovanligt svår torrperiod i Syrien. Regimen tog bort dieselsubventioner. Stora skaror jordbrukare blev utblottade och tog sig från landsbygden till städerna. Städerna svällde över. Missnöjet grodde.

Om världens utsläpp av växthusgaser fortsätter, fortsätter även den globala uppvärmningen, är slutsatsen i studien. Om detta sker har vi bara sett början på torrkatastrofer runt östra Medelhavet.
Värt att minnas är att även Karl Oskar och Kristina efter flera år av missväxt beslöt lämna sitt land för att söka sig en framtid och ett bättre liv för sig och sina barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar