28 mars 2015

Erkännande av folkmordet på romer diskuteras i EU

Den 2 augusti 1944 mördades samtliga romer som fanns i koncentrationslägret Auschwitz. Nu vill den svenska EU-parla-mentarikern Soraya Post göra den dagen till en minnesdag.
Romerna glöms ofta när befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz firas 27 januari. Därför har Soraya Post tagit initiativ till en resolution om att inrätta en särskild minnesdag för att hedra de romer som mördades under Förintelsen.

Thomas Hammarberg, tidigare kommissionär för mänskliga rättigheter var inbjuden till parlamentet. Han har på uppdrag kartlagt diskrimineringen av romer i dagens Europa och menar att det krävs en historisk kunskap för att komma åt det som sker idag. –Antiziganismen bygger på en hel föreställningsvärld och grundas på fördomar om romer, säger han till DN. Det är dessa fördomar som ligger bakom att Europas största minoritet har diskriminerats, förslavats och jagats från land till land under sekler.

I parlamentet finns ett brett stöd för förslaget till minnesdag. Dock anser SD:s EU-parlamentariker Kristina Winberg att förslaget är onödigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar