6 mars 2015

En planka räddade livet på Shukrulla

Många barn som flyr till Sverige riskerar sina liv på vägen, rapporterar Rädda Barnens tidning Barn. Shukrullah Haidiri, 16 år, från Afghanistan var nära att drunkna i havet mellan Turkiet och Grekland. Shukrullah vill inte gärna minnas Afghanistan. -Det är för jobbigt att tänka på, säger han. Hans längtan efter ett liv utan krig och fattigdom var starkare än rädslan.

Resan började med bil mitt i natten, sedan till fots över bergen och in i Iran. Därefter landvägen till Turkiet, båt till Grekland och så slutligen bil genom Europa och till Sverige. Shukrullahs morbror var med på resan till Turkiet då de tvangs skiljas åt.


På havet mellan Turkiet och Grekland sjönk båten. -Jag kunde inte simma då, berättar Shukrulla. Men han fick tag i en träplanka. Efter sju månaders flykt kom, då fjortonåriga, Shukrulla till Malmö. Han blev placerad som ensamkommande flyktingbarn i Hällefors.

För Shukrulla var det skönt att komma fram till trygghet, men också svårt att tänka på livet där hemma. Det som höll honom uppe var att få spela fotboll igen. Fotbollen är Shukrullas liv och han har nu börjat på fotbollsgymnasium i Eskilstuna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar