2 mars 2015

De förlorade barnen

Foto och Copy Right Ludwig Riml
Alltfler ensamkommande flyktingbarn försvinner inom Sverige varje år. Barnen har lämnat sin familj, om de över huvud taget har någon, och tagit sig till Europa. Resan kan ha tagit flera år och ofta gått via Spanien eller Grekland. En resa som många gånger skadar dem både fysiskt och psykiskt.

Barn och ungdomar som kommer till Sverige utan vårdnadshavare och söker asyl kallas för ensamkommande barn. Förra året tog Sverige emot 7000 ensamkommande barn, enligt Migrationsverket. 374 försvann och bara 58 har hittats. Så sker varje år.

Idag finns ett par hundra ensamkommande barn, från hela landet, som drar runt på gatorna i Stockholm City där de lever mycket farligt. Polisen har misstankar om bl a prostitution och människohandel. En av poliserna i Stockholm säger till DN att orsakerna till avvikandet kan vara tvivelaktiga motiv hos vissa mottagare i landet samt att barnen är så svårt traumatiserade och inte klarar frihet.

FN:s barnrättskommitté har skapt kritiserat Sverige för hur man hanterar försvinnandet av ensamkommande flyktingbarn. Barnombudsmannen Fredrik Mamlberg har nu kommit med en plan till regeringen. Även barnombudsmannen anser att det finns stora brister på vissa boenden vilket gör det svårare att förebygga att barnen utnyttjas och försvinner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar