20 feb. 2015

Nyanländas etablering ska reformeras

Regeringen kommer nu med åtgärder i fyra punkter för att förbättra nyanländas etablering på arbetsmarknaden och i samhället.

Det som sker i vår omvärld berör oss alla, skriver Stefan Löfven, Åsa Romson, Gustav Fridolin och Ylva Johansson i DN. 50 milj människor flyr idag i desperation från krig, tortyr, förtryck, övergrepp och våldtäkt.

Sverige har en reglerad invandring och asyllagstiftning utifrån internationella konventioner och EU-rätt.

Några få länder i EU tar emot de flesta flyende. Sverige kommer nu att verka för att fler länder tar sitt ansvar och att fler lagliga vägar för att söka asyl öppnas.

Om mottagandet sköts väl kan nyanlända vara en möjlighet. I Sverige finns en oro för att den demografiska snedfördelningen, där allt färre yngre skall försörja och vårda alltfler äldre. Många av dem som nu kommer är i en yrkesaktiv ålder och många har högskoleutbildning och yrkeserfarenheter. Ett ökat antal nyanlända bidrar till att bättre hantera denna vår stora utmaning i framtiden.

De fyra punkterna för förbättrad etablering av nyanlända är förkortat:
1.Bättre utbildning i svenska och effektivare valideringsprocess av utbildning samt aktiva åtgärder mot diskriminering och fler bostäder.
2. Kommuner ges stöd för att ge nyanlända barn och ungdomar en bra utbildning.
3. Alla kommuner ska bidra, men också ges bättre planerings-förutsättningar.
4. Det civila samhället med föreningar och folkrörelser ges stöd för att medverka till ett gott flyktingmottagande.

Vi genomför nu väl underbyggda reformer så att de som kommer hit får använda sin kompetens. Gemensamt ska vi utveckla vårt land, avslutar de fyra artikelförfattarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar