27 aug. 2014

Nu kan du lyssna till några av de danska breven

Danmarks flagga Dannebrogen
Otto kom till Sverige, år 1914, för 100 år sedan. Då var han 21 år. Han kom hit för att söka sig ett bättre liv, precis som många gör idag. Det gick bra för Otto.
I samtidskonstprojektet används Ottos historia och familjens brev till honom som bakgrund för att stärka de goda krafter som är för både solidaritet och en fortsatt utveckling av Sverige i dag.
  
I höst sker bla: Vernissage 27/9 kl 13.00 Hållstugan, Örebro. Marie-Louise Forsberg Fransson, landstingsstyrelsens ordf, inviger konstnär Sara Mirzajanzadehs utställning. Pågår v 40. Utställningen fortsätter sedan runt i länet genom Konstfrämjandet Bergslagen bl a V 42-44 Karlskoga Lasarett, v 46 Stadsbiblioteket, v 47 Tegelbruket.

1 oktober kl 18.30 Örebro Läns Museum föreläser professor Jeff Werner om hur och när myten om svenskarna som blonda och blåögda skapades. I samarbete med Sensus. Fri entré.

8 oktober kl 18.00 visar Bio Roxy filmen Welcome. Därefter samtal mellan Tolle Furegård Migrationsverket och Lars Ströman Nerikes Allehanda om vår tids kanske viktigaste fråga; migration. I samarbete med ABF. Fri entré.

V 46 kl föreläser författaren Anders Rydell om Nazisternas syn på konst och varför de stal Europas konst och vilken betydelse det har här idag. I samarbete med Sensus, ÖBKH . Fri Entré. Information om när och var kommer.

I bloggen på Danska brev kan du läsa familjens brev till Otto mellan år 1915-30. De publiceras undan för undan. På Läsarbrev kan du läsa vad ungdomar idag 2014 har för funderingar om livet. Under rubriken Hur det började finns bakgrunden till projektet.

En nyhet är att du nu även kan lyssna på några av de danska breven på Danska brev ljudfiler.


Igår skrev en ung Örebroare på Läsarbrev: 
"I Sverige finns det även någonting som kallas för rasism och främlingsfientlighet. Rasism innebär att man kan ha någonting emot någons eller någras hudfärg samt bakgrund, vilket blir avgörande för en individs möjligheter”

Det är Bodil och Palle som läser de danska breven. De, och Jesper som skrivit ovan citat och många andra, har medverkat och kommer att medverka i projektet som drivs av Sveriges Konstföreningar. Om dem får ni veta mer en annan gång. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar