2 sep. 2014

Sjuksköterskan från Balkan, en del av Sveriges framgångar

Tack för besöket!
”Jag anser att sjuksköterskan från Balkan är en del av förklaringen till Sveriges framgångar, till att Sverige både har kunnat sänka skatter och öka skatteintäkter, medan andra europeiska länder har fått strama åt”, skriver politiske redaktören Lars Ströman i NA 28/8. Han svarar en anonym person som menar att invandringen anstränger Sveriges resurser till det yttersta.

Svaret publiceras samma dag i Nerikes Allehanda som universitetssjukhuset, USÖ, meddelar att de får dra ner antalet vårdplatser just p g a brist på sjuksköterskor.
En del av förklaringen till att Sverige klarat sig bra jämfört med andra Europeiska länder handlar om invandringen. Varje dag går här 700 000 utrikes födda personer till jobbet. Och 200 000 personer arbetar i företag startade av utrikes födda personer.

I detta resonemang instämmer även höga chefer och företagsledare genom organisationen Svenskt NäringslivPå en av deras sidor står att läsa: ”I dag ser vi krafter som vill hindra utvecklingen. Försvåra, förminska, stänga in. Nu säger vi ifrån.  Vi menar att mångfald, oliktänkande och öppenhet är en förutsättning för att vi ska fortsätta växa. Att få handla fritt och rekrytera människor från andra länder är en nyckelfråga för Sverige och för de tusentals företagsamma människor som har byggt vårt land, och för alla de som kommer att hjälpa till att bygga vår framtid. ”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar