20 juli 2014

Ring klocka, ring!

När nationalsocialister och rasister, Svenskarnas parti, tågade genom Jönköping på första maj kontrade Sofiakyrkan med att ringa klockorna för fara. Klockorna i Jönköping ringde under hela två timmar. Något sådant har inte hänt sedan krigsutbrottet 1939.
Det var prästen Fredrik Hollertz som fick idén från kyrkor i Tyskland. Där har de börjat ringa för fara just vid nazistdemonstrationer. Fredrik Hollertz ville varna för människor som inte vill respektera varje människas värdighet och som inte vill ta emot människor i nöd. Klockringningen var en icke aggressiv protest och ett sätt att räcka ut en hand istället för att möta med en knuten näve.

Protesten har gjort många människor i Sverige glada över att kyrkorna står upp mot rasism. Klockklangen från kyrkan i Jönköping har nåt ut långt bortom Sveriges gränser. Bland annat har den arabiska TV-kanalen Al Jazeera fångat upp händelsen.
Enligt SvD överväger nu Svenskarnas parti att flytta sin förstamajdemonstration till någon annan ort än Jönköping till nästa år.

Sverige förbjuder inte demonstrationer. Men det är olagligt att hetsa mot en folkgrupp el dyl. En bra linje, men i praktiken uppstår problem då samhälleliga aktörer inte följer reglerna. T ex när polisen varnar allmänheten för att befinna sig nära Svenskarnas parti. Då kommer frågan vem som har makten över det offentliga rummet – demonstranter eller allmänhet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar