9 juli 2014

Eskilstuna populärt i Kurdistan

De svenska återvändarna sätter stor prägel på kurdistan, berättar Erik Ohlsson DN:s reporter på resa i Irak. I Erbil finns ett café och en restaurang båda med det svenskklingande namnet Eskilstuna. Det är en hyllning, Eskilstuna tog emot vårt folk när vi hade det svårt, berättar ägaren Dilzar Yalda.

Efter Gulfkriget 1991 flydde många och en del kom till Eskilstuna. Efter finländarna är irakierna den största invandrargruppen i Sverige.

Nu återvänder många av dessa till irakiska Kurdistan och därför finns här nu mycket som påminner om Sverige; en semesterby ägd av en svenskkurd, en svenskägd läkemedelsfabrik, en svensk pizzeria som serverar ”svenska pizzor”.
Även förskolesystemet är påverkat och använder sig av svensk pedagogik och en skola är döpt efter Anna Lindh. Scania är med och driver en yrkesskola och en svensk kurd driver regionens största bemanningsföretag. Det är några av de svenska inslagen 500 mil från Eskilstuna. Och Dilzar Yalda planerar nu en ny svensk meny med både sill och pyttipanna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar