21 sep. 2014

Vernissage kl 13.00 lördag 27/9 i Hållstugan, Örebro

Fadern Hans Peder Jensen
Välkommen
på vernissage med mingel kl 13.00 27/9 i Hållstugan
längst ner på Stortorget i Örebro

Landstingsstyrelsens ordförande 
Marie-Louise Forsberg-Fransson inviger Sara Mirzajanzadehs utställning Min farfar kom till Sverige. Det blir också mingel med bl a Willys, Sveas och New China Trading
Modern Ane Hansine Jensen

Min farfar kom till Sverige är ett samtidskonstprojekt där Ottos historia och breven från den danska familjen används som bakgrund för att motverka rasism och främlingsfientlighet i Örebro län. Otto kom till Sverige för exakt 100 år sedan som 21-åring. Året var 1914 och tiden då påminner i mycket om år 2014. Då fanns en stor tro på globalisering. Man kunde resa passfritt mellan många länder i Europa. Men det fanns också en växande nationalism.

Projektet vill visa att gårdagens och dagens invandrare är morgondagens svenskar och bygger med oss samhället.
För Otto gick det väl. Han avancerade i jobbet, gifte sig och blev kvar i sverige. Istället för att fara hem kom han att hjälpa familjen i det gamla hemlandet. Min farfars historia är den egentligen densamma som dagens invandrare.

Utställningen kommer att finnas i Hållstugan under vecka 40, Konstens vecka och går sedan vidare ut i länet med första anhalt Karlskoga lasarett.

Min farfar Otto
Programmet innehåller föreläsningar, film och offentliga samtal under hösten - alla med fri entré.

1 oktober kl 18.30 Örebro Läns Museum,  professor Jeff Werner föreläser om hur och när myten om svenskarna som blonda och blåögda skapades. I samarbete även med Sensus. Fri entré.

8 oktober kl 18.00 visar Bio Roxy filmen Welcome. Därefter samtal mellan Tolle Furegård Migrationsverket och Lars Ströman Nerikes Allehanda om vår tids kanske viktigaste fråga; migration. I samarbete även med ABF. Fri entré.

Faster Anine
11 november kl 18.00 Nikolai Kyrka,  författare Anders Rydell föreläser om Nazisternas syn på konst och varför de stal Europas kulturskatter och vilken betydelse det har här idag. I samarbete även med Sensus, Örebro Konsthall. Fri Entré.



Projektet görs av Sveriges Konstföreningar Örebro län och stöttas av Örebro läns landsting, Adolf Lindgrens stiftelse och Örebro kommun.


Onkel Kristian
Onkel Einar
Onkel Hans
Onkel Sören

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar