13 sep. 2014

Jimmie du kunde varit turk, skriver Björn Ranelid i öppet brev

Dagen före valet, skriver författaren Björn Ranelid i DN ett öppet brev till SD:s Jimmie Åkesson. Kanske riktas även brevet till alla andra som av olika anledningar funderar på att lägga sin röst på samma parti.

Björn Ranelid undrar vad Jimmie Åkesson är rädd för hos sin medmänniska och hur långt hans kärlek når bortom hustru och barn? Jimmies amerikanskklingande namn härstammar från hebreiskans Jakob och betyder han må skydda. Björn Ranelid undrar vilka människor Jimmie vill skydda?

Sedan frågar Ranelid Åkesson vad denne egentligen bidrar med. Du drar nytta, skriver Ranelid, av människors utsatthet och sorg över livet, men vad tillför du i glädje, lust och kärlek?
Ingen människa kan själv avgöra av vem och var hon föds. Åkesson, har menar författaren, därför inte själv lyft ett finger för att födas i ett av världens mest prioriterade länder.

Björn Ranelid har själv släktingar som utvandrade till Amerika. Då var det en tredjedel av Sveriges befolkning, mer än en miljon som utvandrade för att söka lyckan långt borta. Därför menar författaren att vi kan låta lika många komma till Sverige idag.

Jimmie Åkesson har sagt att det bästa vore att hjälpa människor i sina hemländer. Björn Ranelid frågar honom nu om han tänkt detsamma om judarna och romerna i de tyska koncentrationslägren? Om svaret blir ja anser då SD:s partiledare att Raoul Wallenberg och Folke Bernadotte handlade fel?
Var och en av oss är även den eller de andra, avslutar Björn Ranelid. För kärleken eller avståndet till din nästa är mänsklighetens viktigaste fråga och påstående.

Det påståendet gäller i högsta grad oss alla. Hur vi väljer att lägga vår röst i morgon påverkar allas vår samtid och framtid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar