6 nov. 2014

Nazisterna var besatta av viss konst

Tyskland på 30-talet. Konst och kultur var oerhört viktigt för nazisterna. Det finns t o m de som menar att det var avgörande för att nazisterna kunde ta makten.

En högkonjunktur för viss konst uppstod. Tankar från Tyska romantiken om det tyska folket som de enda verkliga skaparna av kultur levde starkt. Kulturen blev en del av krigsmålen och Europa plundrades.

Vissa motiv gillades och vissa ogillades. Soldatmotiv som hyllade frontögonblicken där soldaten offrade sig var ett sådant. Likaså gillades motiv av den preindustriella bondefamiljen. Den äkta konsten menade nazisterna kom från jorden. Därför stod också nakenbilder högt i kurs och då särskilt skulptur.

Som en motbild iscensatta nazisterna, år 1937 efter olympiaden, utställningen Entartete Kunst eller den degenererande konsten på svenska. Den innehöll samma motiv som ovan, men då från ett annat perspektiv; t ex lidandet vid fronten. Denna konst ansågs så förklenande, infiltrerad och därmed farlig att utställningen hade en 18-årsgräns. Den skulle också rensas ut, precis som senare även människor rensades ut. 17000 konstverk försvann från museerna.

Hitler var besatt av tanken att samla världens största och förnämsta konstsamling på ett museum i Linz. Faktum är att Adolf Hitler sökte in, men blev ej antagen, till en konstskola i Wien. Man kan fråga sig om vi sluppit andra världskriget om han blivit antagen?

Hitlers krig var kriget mellan raserna och det var vinna eller försvinna som gällde. När det var uppenbart att Tyskland förlorade ville han därför förstöra hela Tyskland. Enda undantaget från den gigantiska destruktion skulle vara konstsamlingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar