1 nov. 2014

Hotet mot svenska konstnärer och mot oss

Förrädiskt vacker, men ack så giftig  
Ett flertal svenska konstnärer lever under ständigt hot från nazister och högerextrema rörelser, skriver Sanna Samuelsson i Tidningen Konstnären. I tidningen kommer flera namnkunniga konstnärer till tals. En person som vill vara anonym har hotats sedan 1990-talet. Att hotet är organiserat, är konstnären helt säker på. Även organisationer har blivit attackerade. Ett exempel är Läkare utan gränser i Gallerian i Stockholm tidigare i år.

Enligt Expos rapport Intolerans 13 har högerextrema aktiviteter och våldet ökat kraftigt de senaste åren. Det är en ökad nazistisk och fascistisk närvaro i Europa som synts här hemma i SD:s framgångar. Dessa har också blivit alltmer aktiva i kulturpolitiken. De fokuserar på bevarandet av ”kulturarvet” på bekostnad av samtidskulturen. Se även inlägget 20 juni.

Kulturpolitiken är och har alltid varit viktig dessa antidemokratiska rörelser. Även Anders Behring Breivik lade i sitt manifest stor vikt vid kulturens roll.
Konstnärerna Dror Feiler och Gunilla Sköld Feiler har bl a fått hakkors ritade på sin dörr. Nathalia Edenmont lever som flera andra under ständigt hot p g a sin konst. Hon har bl a fått en utställning förstörd och personalen misshandlad med basebollträ. Attacken polisanmäldes, men förundersökningen lades ned. Idag bär Nathalia Edenmont överfallslarm var hon än går.

Makode Linde har hotats ett antal gånger. Se även inlägget 17 maj. När han anmälde misshandeln kallade polischefen det för en ”ren skitsak”. Något som denne senare fick ta tillbaka. Makode Linde anmäler alltid, säger han, av princip och av plikt även om det är jobbigt.
Svenska Johanna Rytel är en av de konstnärer som omnämndes av Behring Breivik och har idag skyddade personuppgifter. Eftersom hon inte upplever att polisen gjort något så har hon slutat att anmäla.
Polisen är dock tydlig med att brott alltid skall anmälas. Hot och våld måste dokumenteras för att senare riskbedömningar skall kunna göras
Polisens uppgift är att utreda incidenter. Och kommunens uppgift är att skydda och sina innevånare. I Stockholms stad har man därför initierat en kartläggning av hoten mot kulturskapare för att värna om den konstnärliga friheten. Folkpartiets Madeleine Sjöstedt menar att det pågår ett kulturkrig i Europa och att det krävs en ökad medvetenhet i Sverige.

Nazister har alltid både provocerats och entusiasmerats av konst. Deras konstsyn var att forma folksjälen. Hitler var en stor beundrare av ”rätt”konst.
Den tidigare regeringen kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth drev igenom en ny modell, den sk Kultursamverkansmodellen, för att det statliga kulturstödet att beslutas av regionerna själva. I och med det har makten över kultursatsningarna hamnat i händerna på en stor skara av SD:politiker i kommuner och landsting. Det vill nu till att våra lokala politiker av annan kulör står upp för ett fritt kulturliv och därmed också ett fritt Sverige.

Läs pressrelease nr 2 om Anders Rydell som kommer till Nikolaikyrkan i Örebro 11 nov och föreläser om nazisternas syn på konst 

Läs också inlägget 19 oktober om motionen i Örebros kommunfullmäktige 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar