23 nov. 2014

Hur gör man för att rädda ett folk?

Läkaren Herman Lundborg förestod år 1922 till 1935 Statens institut för rasbiologi, världens första statliga dylika. Herman Lundborg var starkt engagerad i sitt arbete att ta reda på var det svenska folket var som renast. I det arbetet kom han att fara land och rike kring för att mäta judar, resande, romer m fl men främst samer. Mätandet och fotograferandet av samer blev även ett verktyg för koloniseringen i norr.

Rasbiologi handlar främst om hur en ordning om ett gott folkmaterial samt motsvarande degenerationsfaktorer överförs på människor uppifrån.  Det synsättet hotar därmed demokrati och idén om människors lika värde och rättigheter.

Idag handlar debatten inte längre om ras som biologi utan mer om kultur. På sid 6 i SD:s principprogram från 2011 står t ex ”….folkstyret i längden riskerar att bli mycket problematiskt att upprätthålla i en stat som bebos av flera folk, där det inte råder konsensus kring vilka som skall räknas till folket ….”.
Samma sida längre ner står: ”Vi ser förekomsten av en gemensam nationell och kulturell identitet bland befolkningen i staten som en av de mest grundläggande hörnstenarna i en stark och väl fungerande demokrati.

Se filmen Hur gör man för att rädda ett folk? av Maja Hagerman och Claes Gabrielson på SVT i januari.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar