9 nov. 2014

Hur nazisterna stal Europas konst

Plundrarna, hur nazisterna stal Europas konstskatter heter en bok av Anders Rydell. Anders är journalist samt redaktör för Tidningen Konstnären. I boken Plundrarna kan vi läsa om nazisternas syn på konst och kultur från 1930-talet. Ett synsätt som återfinns fortfarande här idag hos vissa politiker.

Under de senaste 15 åren har det också förekommit många angrepp på konst i Sverige. T ex så rev nazister, med manifest om degenererad konst, en utställning på Moderna Museet i Stockholm och en i Malmö. Gruppen hette då nationell ungdom, och idag Svenska Motståndsrörelsen. I media beskrevs attackerna som pojkstreck. Samma ord som användes i början på 30-talet i Tyskland.

Efter Hitlertysklands nederlag 1945 började jakten för att återfinna konstskatterna. En av de största tillslagen gjordes i en saltgruva. Fortfarande fortsätter upptäckten av gömda och stulna verk att dyka upp.

Anders Rydells bok kom ut lagom till att det stod klart att den kände konstsamlaren Cornelius Gurlitt i Tyskland hade en enorm samling spektakulär och stulen konst. Boken Plundrarna är nu Augustprisnominerad.

Tidigare i år har Moderna Museet i Stockholm till slut kommit överens med de egentliga ägarna till en av museets tavlor. Det är målningen Blumengarten av Emil Nolde som efter sex års tvistande nu lämnas tillbaka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar