23 jan. 2015

Snart 70 år sedan Auschwitz befriades

Vi skall minnas Förintelsen som helt begriplig, säger Georg Klein i DN. Den ofta framförda uppfattningen att Förintelsen är ”obegriplig” är bara en undanflykt. Det är den inte. Men dess förverkligande var minst sagt osannolik, fortsätter denne författare och professor i medicin. Filosofen Agnes Heller menar att judarna och antisemitismen följer varandra för evigt. Den senare muterar ständigt och finner nya argument.

För Hitler som kom till makten på demokratiskt vis var det logiskt att utrota alla världens judar. Därefter skulle andra raser förslavas för att tjäna de germanska herrarna.
Georg Klein vars hela familj utrotades i lägret menar att svenskar är fredsskadade. Århundrade utan krig och andra omvälvningar har format er att tro att människan är i grunden god, säger han. Och fortsätter, människan är kapabel till vilka illgärningar som helst särskilt under stress. Den senaste tidens våldsamheter kan ses som skrämmande exempel.

Massmord och etnisk rensning har förekommit och förekommer. Det unika med nazisterna var att de införde det industriella massmordet, effektivt och skamlöst.
Förnekelse av Förintelsen förekommer, särskilt hos nynazister och antisemiter. För oss andra är det av vikt att minnas Förintelsen som ett exempel på den yttersta ondskan och hålla dess motsats godheten med moraliska värden i minnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar