12 jan. 2015

3:e vice talmannens uttalanden är pinsamma för Sverige

Skall föreställa fredens vita lilja
SD:s Björn Söders uttalande om judar och den svenska nationen listades av Simon Wiesenthal-centret som en av förra årets mest antisemitiska händelserna i världen. Centret som har sin bas i USA arbetar mot nazism och mot antisemitism. Björn Söder har upprört hävdat att centret har dålig faktagranskning. Citatet i Dagens Nyheter som han tidigare godkänt, menar han nu att det ”vridits 180 grader”.

För att försvara sig har Söder skrivit i en debattartikel i Jerusalem att han bl a företräder Sveriges mest proisraeliska parti. Lena Posner Körösi, Judiska centralrådets ordförande är dock kritisk till artikeln och menar att det är fegt och felaktigt. Hon säger till Dagens Nyheter att SD tar sig friheten att göra sig till talespersoner om identitet.

De förfärliga terrorattentaten i Paris kommenterade samme Söder med orden ”Fredens religion har visat sitt ansikte”. Olof Ruin professor i statsvetenskap menar i Dagens Nyheter att kommentaren är ytterst olämplig. Den skapar ytterligare konflikter genom att försöka göra galna personer till representanter för en hel religion och är pinsam för Sverige.

Med andra ord fredliga muslimer är inte mer ansvariga för attentaten i Paris än vad kristna är ansvariga för inkvisitionen, tempelriddarna i det heliga landet eller annat kristet fundamentalistiskt våld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar