17 juni 2014

Sverige har ett av världens mest öppna system

År 2008 infördes de nuvarande reglerna för arbetskraftsinvandring. En stor förändring som innebär att alla som har ett anställningserbjudande och kan försörja sig är välkomna. Migrationsminister Tobias Billström skriver i SvD att Sverige därmed har ett av världens mest öppna system. Men nu vill migrationsministern införa åtgärder för det som han anser missbruk.

I DN redovisar tankesmedjan Fores en studie som bl a visar att mer än 50% av dem som kommer har högskoleutbildning. De största grupperna är bärplockare och dataspecialister. Tyvärr stannar den andra gruppen bara några månader. Över hälften av dem som kommer söker asyl. I praktiken har arbetskraftsinvandring blivit ett sätt att fly krig, förföljelse och fattigdom. Anledningen skriver författarna är EU:s hycklande flyktingpolitik som bl a med stängsel hindrar människor att fly.
Argumenten för 2008 års reform står sig fortfarande, menar man. Det är arbetsgivarna som bäst vet vilket behov av arbetskraft som finns. Varje arbetskraftsinvandrare är en producent, konsument och skattebetalare som skapar nya värden och nya jobb. Varken jobb eller löner i Sverige påverkas. Även Fores är positiva, men ser gärna reformer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar