20 juni 2014

SD kräver fängelse för vaginamålare – vad blir nästa steg?

Den internationellt kända konstnären Carolina Falkholt har målat en abstraherad kvinnokropp till en högstadieskola. Utan att ha sett målningen uttalar sig Margareta Larsson SD i riksdagen med att den är att likställa med sexuellt ofredande och de som gör sådan konst bör sitta i fängelse. Hon säger vidare att konsten skall ha ett syfte och inte provocera.

Margareta och partiets tankar om konst leder till tidigare totalitära stater där en viss konst skulle föra till makten och annan rensas ut.

På en promenad i staden funderar jag över vad som enligt SD borde ske med konsten och konstnärerna i det offentliga rummet i Örebro. Utanför konserthuset står skulptören Stig Blombergs nakna systrar, och än värre är väl Karl Hultströms nakna och vattensprutande Befriaren vid slottet. Skulle konstnärerna fängslas om de levde. Och hur borde vi göra med Carl Larsons nakna telningar och Anders Zorns badande kullor? Deras motiv måste väl ändå anses grövre än ett färgglatt och mycket abstraherat kvinnokön?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar