11 juni 2014

1 miljon flydde nöden i Sverige och korsade havet till friheten i USA

I morse strax efter att regnet upphört hörde jag näktergalen. Solen torkade upp och det doftade av syrén och sommar.  Mina tankar där jag cyklade på stigarna i Karlslund gick till farfar och året 1914 när han kom till Sverige.

Under perioden 1860-1940 utvandrade en femtedel av Sveriges befolkning, drygt en miljon, till USA. I Sverige oroades man djupt över dräneringen på folk. Politikerna menade att det var de mest framåt människorna som drog. På den tiden benämndes det andlig kraft, idag skulle vi kalla det ”brain drain” eller kunskapsförlust. I god svensk anda tillsattes 1907 en kommission som bl a kom fram till att nöden och det svenska klassamhället i nämnd ordning var de stora drivkrafterna för att lämna landet.

Sverige kom dock att berikas av utvandringen. Många av utvandrarna sände hem stora summor till dem som blev kvar. En femtedel av dem som utvandrat återvände senare och förde med sig ny teknik, nya idéer och ekonomiska muskler. Detta kom att utveckla Sveriges industrier och jordbruk. Sett i backspegeln blev det en vinst även för oss här hemma med utvandringen.

I solskenet och tryggheten funderar jag över hur vi om 100 år kommer att se på dagens njugghet gentemot dem som inte varit förutseende nog att födas i Sverige i vår tid?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar