24 dec. 2014

Familj flydde för att rädda sonens liv

Kung Herodes hade fått veta att en ny judisk kung hade fötts. Han var hotad och bestämde sig därför för att döda alla små gossebarn.
Enligt sägnen visade sig vid samma tid en Guds ängel i en dröm för Josef och uppmanade honom med orden, stig upp och ta med dig barnet och hans mor och fly till Egypten (Matt 2:13).

Hur länge den heliga familjen levde som flyktingar vet man inte. Den koptiska kyrkan menar att asylen i Egypten varade i drygt tre år. Familjen återvände först när de visste att kungen var död.

Precis som Karl-Oskar och Kristina i vårt  i Vilhelm Mobergs utvandrar-epos sökte sig ett bättre liv på andra sidan Atlanten, och dagens flyktingar från Syrien flyr för sina liv, tvangs också den heliga familjen lämna sitt land.

Hur hade vår västerländska historiska tradition sett ut om den heliga familjen blivit stoppad vid gränsen till Egypten? Om den heliga familjen nekats asyl med motiveringen att Egypten inte kunde ta emot ”alla” vad hade vi då att förtälja om västerländska värden och medmänsklighet ?

Jesu ord: Sannerligen, vad helst ni har gjort för en av dessa minsta bröder, det har ni ock gjort för mig (Matt 25: 40).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar