17 dec. 2014

Bevare oss för nationalismens fula tryne

I en artikel i DN berättar ledande SD:are öppet om hur partiet arbetar för att förändra Sverige. Före 2011 kallade sig SD nationalistiskt. Nu används uttrycket ”ett socialkonservativt parti med nationalistisk inriktning”.

Vår ideologi står på fyra ben: demokrati, nationalism, konservatism och social rättvisa, säger Björn Söder. Demokrati betyder folkstyre, fortsätter Söder och förutsättningen är en konsensus om vilka som utgör folket och vilka som inte gör det. När Söder sedan lägger ut texten är han tydlig med att ett medborgarskap inte räcker för att få tillhöra folket. Samer, judar, tornedalsfinnar tillhör t ex inte folket. De tillhör andra nationer och det blir problematiskt med för många nationer i nationalstaten, säger Söder, därför att det bryter ner den gemensamma och svenska identiteten.

På frågan hur man skall göra med dessa grupper svarar Söder att SD kräver att människorna skall assimileras eller flytta hem. 

Niklas Orrenius som skrivit artikeln låter historikern Fredrik Persson-Lahusen läsa vad Björn Söder säger. Denne menar att Söder verkligen ger uttryck för en konsekvent och kompromisslös nationalism där det är omöjligt för t ex en arab eller jude att bli svenskar. Denna syn rör sig mot den traditionellt tyska synen från 30-talet. Samma tankegods som resulterat i krig och folkfördrivning. Det leder till att grupper pekas ut som ”fienden mitt ibland oss”, säger historieprofessorn.

Se och lyssna till Anders Rydell om hur nazisterna stal Europas konst

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar