26 maj 2014

Politisk konst bland björkarna i Umeå

Bloggen, samarbete med skolklasser och organisationer, och en utställning – allt med namnet Min farfar kom till Sverige ingår i ett samtidskonstprojekt. Projektet såg dagens ljus i början på året och vill diskutera rasism och främlingsfientlighet. Utställningen startar 27 september i Hållstugan i Örebro för att sedan gå vidare i länet.

Nu i maj for jag från Örebro och till Umeå för att lära mer om politisk konst. Stadens alla björkar var ljust vackra och förmodligen i sin mest potenta pollentid när organisationen Sveriges Konstföreningar drog i gång helgutbildningen. Den bestod av både praktik och teori. Ja vi deltagare från hela landet fick verkligen vara medskapande av konsten. Vi delades in i grupper ledda av erfarna konstnärer. Min grupp leddes av Johannes Samuelsson som använt sin konstnärsblick på Umeå i förändring. Han har engagerat sig för en ”korvgubbes” rätt till en bra arbetsmiljö men också för större demokratiprocesser i stadens utformning.
Min resekompis Päivi deltog i Cecilia Parsbergs forskning om tiggeri genom att vara kropp på gata. En upplevelse som kanske fler borde pröva på.
De övriga workshopen leddes av Gunilla Samberg och Malin Lobell. Gunilla är inbjuden med sin Convoy till Almedalen i sommar. Malin arbetar politiskt med plantor. Måste ses!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar