2 apr. 2014

”Blåögt blonda feberdrömmar”

Omedelbar lättnad - igår sände jag in två bidragsansökningar. Nu väntar jag på ett bifall från fem olika finansiärer för att kunna avlöna konstnär/pedagog och producera utställning. Och detta dröjer förstås. Har fått svar från Örebro kommun att de stöder projektet Min farfar kom till Sverige. TACK! Och så har jag haft ett bra och utvecklande samtal med en annan finansiär.

Kort vill projektet prata med örebroare om främlingsfientlighet och rasism och kanske få någon att reflektera över vår historia och dess betydelse för den framtid vi skapar gemensamt. Det görs genom blogg, samarbeten och utställning. Bloggen är igång om processen med projektet, danska brev, intressanta namn, länkningar till artiklar. Samarbetet med andra organisationer i länet också. ÖBKH, ÖLM, Migrationsverket, Nerikes Allehanda, Konstfrämjandet. ÖBO är med. Övriga kommer nog. Utformningen av utställningen tar mer och mer form. Vernissage 27 sept och v 40 Hållstugan Örebro, Sedan ut i länet med ett erbjudande till skolor och bibliotek med konstpedagogik. M a o det börjar arta sig.

Majgull Axelsson har kommit ut med en ny bok som är en uppgörelse med förtrycket av romer. Om vi lär om det förflutna så förstår vi vår samtid. En ung kvinna byter, på väg från Auschwitz, identitet från rom till judinna. Boken börjar i en del av Europas mörkaste historia och fortsätter i det svenska folkhemmet där vi noga gör skillnad på folk och folk.

I SVD igår en artikel ”Blåögt blonda feberdrömmar” om en annan bok som kommer ut i dagarna. ”Etniska svenskar” har blivit ett centralt begrepp i debatten om integration vilket oftast då definieras som blond och blåögd, när en förklaring krävs. Det är bara det att blåögda och blonda är i minoritet. Det var under rasbiologins storhetstid sent 1800-tal som konstruktionen skapades. I boken ”Blond och blåögd. Vithet, svenskhet och visuell kultur” förklarar Jeff Werner och Thomas Björk uppkomsten. Plötsligt målades viktiga svenskar ljusare än de verkligen var. Storheter som Carl Larsson och Anders Zorn idealiserade svenskar i dito natur. Självaste Gustav Vasa förvandlades från mörklagd till blond. Svenskheten som aldrig existerat blev en nationell och osann nostalgi.

Obs! Nya namn under fliken Intressanta personer!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar